Phase 1 – Waterman’s View

Background

Crest Nicholson were delighted to receive planning consent in November 2015 from Wokingham Borough Council for the development of the first phase. Parcel O1, located off Biggs Lane, will see 113 new homes developed in a rich landscaped setting, where a number of new homes will benefit from attractive lakeside and countryside views. A mix of 1 and 2 bedroom apartments and 2,3,4 and 5 bedroom homes will provided.

The application sought permission for appearance, landscaping and scale of the first phase and the plans were developed through consultation with planning officers, stakeholders and local residents over a number of months.


What's proposed

The first phase of development will deliver:

  • 113 new homes;
  • 65 houses and 48 apartments, including a broad mix of 1, 2, 3, 4 and 5 bedroom homes;
  • 35% affordable housing (20% on site, 15% off site commuted sum) – 65% affordable rented and 35% shared ownership;
  • 35 acres of new landscaped parkland delivered as SANG, complete prior to first occupation;
  • A network of further public green-space, pedestrian footpaths, cycle ways and bridleways, linking to existing routes;
  • Highways improvements and means of access.

This website will continue to be updated as the construction stage of this scheme commences.

Overview

The development will provide an attractive and inclusive residential community by incorporating a range of dwelling sizes and tenures. Affordable housing is provided at 35% (20% on site, 15% off site commuted sum) in order to make a contribution towards affordable housing provision within the Borough and will be indistinguishable within the overall scheme.

Garden Village principles have been incorporated throughout, creating a characterful and distinctive residential development set within an attractive landscaped environment.

The context of the area has been influential in the design; in terms of massing and scale, materiality and architectural detail on individual dwellings. This will ensure that the development sits comfortably in its setting from the outset and is consistent with Garden Village principles.

The development will have a positive ecological impact through the creation of new habitats particularly through the delivery of the SANG. Shared surface roads and private drives will serve to reduce car dominance to the site and ample parking spaces & garages will reduce the likelihood of street parking, enhancing the experience for pedestrian use.